This blog has moved to www.bullbeartrading.se
This blog has moved to:
www.bullbeartrading.seBloggen FLYTTAR till www.bullbeartrading.se

Tänkte bara påminna igen om att bloggen har flyttat till www.bullbeartrading.se
Klicka på bilden nedan för att komma till nya bloggen.
Glöm inte bort att lägga till den nya bloggen i er prenumeration.


Bloggen FLYTTAR till www.bullbeartrading.se


Bloggen flyttar till www.bullbeartrading.se

Klicka på texten ovan, eller på bilden för att komma till den nya sidan.
Glöm inte att lägga till den nya sidan som bokmärke

Den största anledningen är att det är lättare att arbeta med Wordpress än med blogg.se

/ John

The Weekend TraderTror jag just har skapat ett nytt beroende.
Tradingnörden har under lördagsmorgonen fått hjälp av sin Fästmö, som för övrigt är en "riktig" nörd (Ingenjör i Teknisk Fysik & Elektroteknik) att lära sig de simpla reglerna i Sudoku.
Efter att ha spelat slut på batteriet i min Iphone får jag nog konstatera faktumet av att jag har fått en ny hobby :)
Frågan är om det är bra att ägna sin avslappning till att stirra på siffror när jag gör det 9h om dagen??

Metoden:
Jag tror att jag börjar hitta min plats på aktiemarknaden, har känt mig mycket mer bekväm med min trading denna vecka än tidigare.
Jag tror en del av den framgången mynnar i att jag har hittat aktier som varit In Play och sedan någorlunda stannat i dessa aktier under stora delar av dagen i stället för att hoppa runt för mycket vilket tidigare gjort att jag missat mycket i de aktier jag börjat titta på.
Jag har fortfarande hoppat runt och säkert tradat 4-8 olika aktier varje dag, men jag har behållit ett fastare fokus på en eller två aktier åt gången.
Jag har också fortsatt arbeta med avslutsticken i veckan som är ett fantastiskt verktyg där jag känner av pulsen och rytmen bättre på börsen, samt därifrån jag plockar upp många av mina trades/aktier ifrån.

Psykologin:
Jag sattes psykologiskt på prov tidigt i veckan när jag felbedömde spreaden på HLDX och åkte på en smäll direkt på morgonen.
Det är alltid surt att börja dagen på minus, speciellt om det är mer minus än vad man är van vid, men det är dessa situationer där agnarna skiljs från vetet.
Dessa situationer är i stort sett omöjliga att hela tiden undvika för en Trader, och tillhör nästan yrket på samma sätt som hammaren för en hantverkare.
Jag har varit i dessa situationer tidigare och vet vid det här laget hur jag ska bete mig för att agera i mitt eget bästa intresse för att vända en sån situation.
Jag bet ihop och började sakta men säker arbeta Eniro, och lyckades sluta dagen på plus.

Anpassningen:
Jag har haft lite svårt att anpassa mig till den mindre likviditeten och spreadarna i aktierna jämfört med tex Eurostoxx50 terminen där det nästa alltid tight ligger runt 1000 kontrakt på bid och offer.
Jag tycker mig vänja mig mer och mer vid detta nu och börjar i stället utnyttja informationen jag får från tex en skiftande spread i en aktie i samband med vilka algos som härjar och vart aktien befinner sig till tidigare tradade priser.

Trading kan nästan beskrivas med att försöka knäcka en ny kod varje dag där du hela tiden måste anpassa din tradingstil efter rådande förhållanden. Detta är frustrerande, men också tjusningen med trading.

Kommande vecka:
Jag kommer fortsätta i samma stil som jag arbetat i veckan.
Jag har många planer och tankar på tradingrelaterade ämnen jag vill skriva om i bloggen, men jag måste bibehålla mitt hundraprocentiga fokus på min trading.
Detta innebär ingen ändring från nuvarande bloggaktivitet, men förklarar ett ibland lite slött bloggande.

Iom att jag nu känner mig mer och mer bekväm med att trada aktier så kommer jag att försöka arbeta mer aktivt på att öka på min size/risk, och framför allt vara mer aggressiv när jag känner att jag har koll på läget.

Dags att växla upp helt enkelt.

Ses i marknaden.
/ John

Dagens bästa / sämsta


Inte så mycket att berätta om gällande dagens trading.
Har spelat odisciplinerad pingpong med volvo, vann och förlorade ungefär varannan boll.

Köpte SKA B på botten för en liten kort trade som blev en av dagens bästa.

Ungefär en +-0 i dag.

Har tyvärr inga bilder från i dag.

Ska bli skönt att vila upp sig i två dagar, behöver det känner jag.

Återkommer under helgen.

Trevlig helg.
/ John

Dagens bästa / sämsta

Blir en kort uppdatering då jag precis är hemkommen från middag hos min barndomsvän och hennes kille, som för övrigt är en duktig swingtrader.

Bästa:

Var som en ninja i likhet med ENRO tradingen i går och tradade ut 18 tick ur Volvo  i dag från både lång och kortsida.
Var inne och petade i enro i dag också vilket tyvärr bidrog till tillfälliga (för långa) avbrott i Volvotradingen.
Enro rörde sig minimalt och jag insåg mot eftermiddagen att det var Volvo mitt fokus skulle ligga i på heltid i stället för i Eniro eller andra papper.

Några av Volvo affärerna nedan.


En av dagens bästa affärer var även denna som jag trots vinst var rätt missnöjd med då jag petade in den lilla gröna pricken i mitten helt i onödan.

Sämsta:
Hade bara en liten förlustaffär i dag som var på två tick i Volvo tidigt på morgonen när jag försökte luska ut vad de körde för trick i aktien.
Inte så mycket att prata om!

Ses i morgon.

/ John

Självsabotage

Detta mina vänner kallas självsabotage.
Traden togs strax efter Unembployment Claims siffran.
Låg ett stoort bid på 92,50 och jag laddade upp kort på 92,60 med 1/3e dels större size än vad jag vanligtvis tradar i Volvo, så 1/3e del fick åka ut direkt på priset under entry, men sen då????

Jag är van från terminshandeln att priset kan rycka tillbaka extremt fort (som priset iof gjorde sen).
32,30 var iof morgonens botten, borde tagit ut andra tredjedelen där och inte sista.

Ibland kan man trada "dåligt", och ändå tjäna pengar :)
Men oavsett, att ta ut för tidigt på detta sett är fullkomlig självsabotage, SKÄRPNING!!!/ John

Dagens bästa / sämsta

Bästa:
Med tanke på hur Eniro rörde sig i går så misstänkte jag att den skulle vara volatil när den öppnade efter handelsstop i dag mitt på dagen.
Efter att den fallit ner direkt på öppning så letade jag efter an anledning att gå kort.
Blir en redovisning av hur jag tänkte i aktien, samt den bästa traden inbakad i detta.

1(5)
Rätt snabb action, mycket volym som bollades fram och tillbaka. Det låg ett stort bid på 6,90. Säljarna flyttade ner och började slå på 6,90, jag gick kort när det sista av nivån fanns kvar och förväntade mig att vi skulle ta ut lägsta. Scenariot ändrade snabbt där nere på botten och jag fick erkänna att jag läst situationen fel.

Ibland måste man in och peta i en aktie för att fatta vad de håller på med.

2(5)
Jag hade suttit och tittat på ett oväntat minirally upp till toppen på 7,65.
Nu tyckte jag att jag hade bättre koll på vad algosarna i Enro körde för trick, jag hade på vägen upp identifierat aktiens handelsmönster, dvs hur de flyttade runt ordrar i orderboken kontra vilken volym som gick igenom, kontra hur aktien reagerade på allt detta.
Tyvärr så har jag svårt att förklara den exakta anledningen för entry och exits i dessa trades pga av att besluten togs enkom av att jag läste orderflödet kontra algosarna i ordeboken.
Gick kort iaf i närheten av toppen på 7,50. Ut med den mesta på botten av första bouncen på 7,25.

3(5)
Kort igen i närheten av toppen på nästa bounce upp på 7,35. Ut på botten på 7,20.

4(5)
Här "indikerades" att jag borde gå lång och jag köpte tillbaka på 7,20 som jag just tagit ut min korta position. Tog ut mig två tick högre upp på toppen av den den range som såg ut att bildas på 7,30.

5(5) Bästa.
Orderflödet och orderboken "indikerade" att jag borde vara kort igen och jag gick kort på toppen 7,25.
Vi rörde oss sakta och jag hade bestämt att jag skulle dubbla om vi knäckte 7,15 (försöker arbeta på att behålla mina vinster längre som jag pratade om i går).
Allt verkade stämma och jag dubblade på 7,15 när jag såg volym som började gå igenom.
Kändes som att vi höll på att bottna ut, och jag hoppade ut på botten runt 6,95 innan Enro drog upp igen.
Sämsta:
Aldrig tradat HLDX förrut. Klickade upp den när den höll på att knäcka sin tidigare högsta nivå på 82,50 och jag gick lång.
Nu till det "roliga".
När jag tog min entry så fick jag för mig att aktien hade en 5 tick spread och satte min size/risk efter det.
Iom att aktien har en 25 öres spread så köpte jag därmed 5 gånger min normala size baserat på risk per tick.
Detta kom jag på när jag var två tick off side och började då genast försöka ta mig ut genom att lägga upp mig på offret.
Gick inge vidare och aktien droppade, ouch!!
Tog dock igen det mesta av det när Enro öppnade.
/ John

Decepticon Tradebots

 


Fiskade upp några coola tradingleksaker från min kompis nya tradingsidahe hottest toys for grownup investors this holiday season will be the Decepticon Tradebots.  Co-located servers on the NYSE floor sold separately...Collect 'em All!

 

***

Flash-N-Dash - Positions himself between investor buy and sell orders and the legitimate open market, effectively getting a first look and right of refusal to take the other side of the trade.  Acts as a tax on market participants and a de facto extra layer of market-making.  Changes color in warm water.

StopDropper - Sniffs out all outstanding stop loss and stop limit orders, triggering them with short sales, covering once the stock has been drilled lower.  Guaranteed profits await, also transforms into a dump truck.

Circuitbreaker - Bangs down stocks that are already off 5%, thus creating a sense of panic.  Can conduct stair-step sell and buy routines to give off the appearance of multiple large traders operating in a specific security.  Check out his kung-fu grip!

The Vanisher - His signature fighting style is the maintaining of steady trading in securities until volatility hits.  At this point, he goes into shut down mode, awaiting the free fall that destroys his legitimate market participant rivals.

DarkShark - Predator of the Dark Pools in which more volume than ever before is happening away from published execution.  Swims around amongst the clandestine order flow, picking off asset managers and mutual fund slow money whenever it slips up and presents itself.  

Churn-obyl - Slams the bid and ask repeatedly with phantom orders that are cancelled at a rate of 9 to 1.  This churning gives off the appearance of actual activity, sucking in unsuspecting investors so that the market-order feeding frenzy can begin.

Sizeburner - Can map orders so that even a 300 share trade can be linked to millions of shares hiding behind it.  Blows up the intentions of even the most cautious institutional buyers and sellers, usually works in concert with the DarkShark.  Batteries not included


Dagens bästa / sämsta

Ok dag i dag.
7 papper tradade, 8 Trades, 6 vinnare, 1 scratch, 1 förlorare.

Bästa:
Plockade upp Inve B på avslutstickern.
Den såg ut att bottna ut i närheten support från några dagar sedan på 134,20.
Bid refreshades (tömdes och fylldes på) och såg ut att hålla, så jag gick lång.
Var orolig att denna trade skulle fall igenom på nersidan, men ack så fel jag hade.

Började som vanligt att ta ut alldeles för tidigt utan vidare bra anledning förutom att det låg klumpar här och var i ordedjupet som jag placerade mig under.
Hade target på 134,90 som var första recistance nivån där vi också pausade ett tag.
Tyvärr började jag leta efter andra aktier och missade att hoppa in i denna igen när den gasade på.

Gjorde samma misstag i Eniro i dag som jag var lång från 6 kronor. Fy John, FY!!!!!!
Sämsta:
Sämsta traden i detta chart gäller den senaste gröna pricken som jag tog ett tick i förlust på.
Som ni ser hade jag varit inne och petat lite i aktien från långsidan då aktien såg ut att bottna precis vid en tidigare pivot/dubbelbotten, samt att jag hade en trendlinje som korsade och gav lite symetri i JM.
ENS såg ut att ha stenhård kontroll på 137,50 och 137,75. När de höjde upp och började printa 138 gick jag lång.
Jag förväntade mig att aktien skulle röra sig upp direkt, men i stället kom en säljare in och knäckte ENS som höll uppe nivån. Jag insåg direkt att jag misstolkat situationen. Tur var det då JM fortsatte ner efter detta.Alla känner till det gamla ordspråket "Let your winners run, and cut your losser short"
Tyvärr så verkar jag för tillfället bara ha fattat den ena delen av det orspråket; cut your losser short.
Mina entrys är ofta mycket vältaimade, men jag utnyttjar oftast inte rörelsen till fullo.
MÅSTE släppa taget lite när jag har rätt och ha lite bättre självförtroende i mina trades.
Detta ska jag öva på i morgon :)

Mvh
/ John

Mat, Dryck, Sömn

Rätt mängd mat, dryck och sömn är är kritiskt för alla människor, inte minst för aktiva idrottare eller övriga högpresterare där fokus måste ligga på topp.


Skillnaden med tex daytrading och ett "vanligt" arbete är många, däribland även betydelsen av att hålla sig själv på topp under dagen.
På ett "vanligt" jobb klarar man ofta av att utföra sitt jobb även om man är bakfull eller trött. Du kommer få din lön oavsett, som daytrader däremot kan denna dagen bli mycket dyr.

Jag utmanades förra året av detta då jag under en kort period underpresterade om jag drack för lite vatten eller glömde bort att äta mellanmål mellan frukost och lunch, och mellan lunch och stängning.
Jag märkte att när jag inte hade ätit, druckit eller sovit ordentligt så blev jag lättare irriterad efter en förlust, mindre disciplinerad på entrys, och hamnade lättare i en dålig spiral där jag försökte snabbt vinna tillbaka pengarna från en förlust i stället för att tålmodigt vänta på ett bra tillfälle mm.

Fenomenet heter sänkt eller höjd blodsockerkurva och är en i kroppen inbyggd funktion för att spara eller omfördela energi.

När blodsockerkurvan faller under medelvärdet sätts kroppen i "nödläge" och vill spara energi, man blir därmed trött och en underpresterare.
Ni har också märkt att man efter en tung lunch eller middag kan bli trött och dåsig. Problemet där är liknande där många av kroppens funktioner fokuserar på att smälta all mat och sänka din blodsockerkurva från den tillfälliga toppen en tung kolhydratsrik lunch innebär, och du blir därmed trött när all energi du behöver för att fokusera går åt till att smälta mat och sänka din blodsockerkurva.

Det är vanligt hos många att blodsockerkurvan dansar tango under dagens gång.
 • Efter frukost rusar kurvan.
 • Innan lunch är kurvan i botten, du är hungrig trött och ofokuserad.
 • Efter lunch rusar kurvan i topp, du blir mätt, trött och ofokuserad för ett tag.
 • Senare på eftermiddagen ligger kurvan åter på botten och du är innan du går hem åter hungrig, trött och ofokuserad.
 • Efter middag rusar kurvan i topp, du blir mätt, trött och ofokuserad för ett tag.

Det du vill eftersträva för att ligga på topp av ditt fokus under
hela dagen är en så jämn blodsockerkurva som möjligt.


För att undvika att toppa din blodsockerkurva så bör du:
 • Äta mindre måltider.
 • Undvika att äta för mycket av snabba kolhydrater som ris, pasta, bröd och potatis.
 • Ta mer sallad och mindre snabba kolhydrater, tex fifty, fifty mot vad du är van vid.
 • Unvik sötsaker både till lunch och däremellan.
 • Drick vatten i ställer för läsk.
För att undvika att sänka din blodsockerkurva så bör du:
 • Äta frukost.
 • Äta mellanmål mellan dina vanliga måltider, tex frukt eller nötter.
 • Drick vatten under hela dagen, innan du vänjer dig vid detta kommer du behöva gå på toaletten oftare :)
Sömn är som bekant också extremt viktigt för att ladda batterierna tillräckligt för att hålla högt fokus inför kommande dag. Hur mycket sömn du behöver är personligt och varierar från person till person. Själv mår jag som bäst när jag sover minst 8 h per natt.
Sätt upp rutiner för när du tex äter en frukt eller nötter mellan dina ordinarie måltider. Sätt larm om så behövs.
Se hela tiden till att ha en fylld vattenflaska vid ditt skrivbord.
Köp frukt under helgen och mitt i veckan för att ha ett fräscht förråd till hands.
Slarva inte (lätt hänt när marknaden tar all uppmärksamhet).

Kör hårt.

Mvh
/ John

Dagens bästa / sämsta

Har haft svårt att hitta rätt i dag och tradingen har gått fram och tillbaka.
12 trades, 6 papper.

Bästa:
Fångade upp Geti b på avslutstickern när den höll på att bryta 154,50. Nivån höll, men jag tyckte att jag såg säljare som var inne och petade.
Det verkade även vara en eller två algos inne och häljade så jag la in ett offer precis under senaste brytet på 155,90.
Jag blev ganska snart fylld och fegade ur på ca 1/4 dels position som jag tog ut på 155,80.
Jag tog ut lite till nere vid senaste supportnivån på 154,60 och väntade därefter på ett bryt.
Det lite vimsiga orderflödet rättade plötsligt till sig, en säljare såg ut att flytta ner sig och jag fyllde omedelbart på min korta position igen precis innan aktien bröt.
Under oss hade vi en tidigare pivot där priset tidigare snabbt blev avvisat, så jag hade väntande köpordrar inne på 154,20 för att ta ut mig ur min position.
Sämsta:
Volvo fick en order på lite lastbilar i Tyskland och jag tog upp aktien för att titta om det skulle påverka den.
Volv tradades precis vid support från gårdagen, såg ut att hålla sig uppe ok så jag la in ett bid under rådande pris.
Detta var en liten chansning då jag inte riktigt fick bekräftelse i ordeflödet för denna trade, men eftersom den befann sig så nära support så tyckte jag att det var ok att ta traden då min plan var att hoppa ut direkt om vi knäckte support som var ett tick under min entry.
Nivån knäcktes med mer kraft än jag hoppats på, och jag hoppade ut.Plusdag som blev en minusdag efter courtage.Trading Podcasts

För er som vill utnyttja er tid för att bli bättre traders maximalt så kan ni ladda hem tradingpodcasts till Er MP3 spelare.

Det finns en del tradingrelaterade podcasts om man söker i iTunes, men det verkar som att det inte ska vara några problem att tanka ner dessa till vilken MP3 spelare som helst från utgivarens hemsidor eller andra podcastarkiv mm.

The Mind of a Trader:
Jag lyssnade en hel del på denna förut när jag gick till jobbet, tycker flera inlägg är inspirerande.

Ari Kiev: Mastering Trading Stress:
Ari är en legend. Har inte påbörjat denna än. 

The Genius Trader:
Har bara lyssnat på ett avsnitt än så länge.

Traderinteviews:
Har många bra intervjuer.
Ett tips är att se om den intervjuade har en blogg då man ofta kan lyssna på intervjun gratis där.

The Electronic Trader
Har inte testat än.

Trend Following Trading, Turtletrader:
Har inte testat än, men verkar ha rätt många podcasts.
Använder ni inte iTunes så kan ni på iTuneslänkarna klicka er vidare till respektives hemsida.

The Algorithmic Trading Podcast:
Ser fram emot att hugga öronen i denna.


Fler Trading Podcasts:
Mvh
/ John


The Weekend Trader

TWT ersätter konceptet med veckoslutsuppdateringar, och får bla innehålla reflektioner från föregående vecka mm.


Det har hänt en del positiva saker i veckan.
 • Jag hart fått bättre struktur på min morgonrutin.
 • Jag har ändrat min arbetsyta till en layout som känns mer effektiv, tänkte återkomma till det i början på kommande vecka.
 • Jag har lagt till avslutsticken till mitt vapeförråd, och känner att jag redan dragit stor nytta av den.
 • Jag har lagt till en extra skärm som frigör mer yta till att kunna bevaka fler aktier.
 • Jag arbetar på att försöka öka min size i mina trades (ligger dock fortfarande på ca 50-150 kr i risk per tick, ibland tom mindre), så jag har en bit till att gå för att detta ska funka som jag vill.
Anders med Monkey Business har gett en del draghjälp till bloggen i veckan vilket är väldigt kul, speciellt eftersom jag själv följt Anders blogg sedan start och att han på många sätt är en tradingförebild för mig.
Tradingportalen hörde av sig angående att publicera min artikel "Vill du bli en Daytrader". Kul att få möjligheten att bredda mina tankar och ideér till en större publik.
Dessa händelser har resulterat till att bloggen under två gånger i veckan slagit nytt besöksrekord.
Jag har också under de senaste veckorna fått hjälp med några smådetaljer från en annan framgångsrik trader, tack BD.
Jag har även under veckan börjat "samarbeta" över Skype med en duktig trader från en annan del av Sverige. Jag är väldigt glad över denna möjlighet och hoppas att detta kan ta vår trading till en ny dimension.


Kommande vecka:
 • Forsätta mig lära mer om hur jag ska använda avslutsticken på bästa sätt.
 • Funderar på att lägga till möjligheten att trada Omxs30 terminen i TOT för att ibland haka på momentummooves i den.
 • Utveckla samarbetet över Skype.
 • Försöka pusha större size, samt adda på när jag känner att jag hittat en bra entry.
 • Rida mina vinsttrades längre för att förbättra mitt risk/reward förhållande.
Resultatmässigt så var det upp och ner i veckan. Jag hade både min största plusdag och största minusdag i veckan. Detta berättar iaf att jag arbetar på att öka min riskprofil, vilket jag tycker är positivt. Så man kan säga att jag gått från att trada om lunchpengar till att trada om middagspengar :). Har fortfarande en bit att gå som sagt!
Låg ungefär +-0 efter en dålig torsdag, och räddade veckan från röda siffror med en ok fredag.


Ses i marknaden i morgon. Ska göra mitt bästa för att trada över Era pengar till mitt konto ;)

/ John


Dagens bästa / sämsta

Handlat 5 papper i dag, alla med vinst.

Bästa:
Africa lanserades i går på börsen och lockade till sig en hel del volym och volatilitet, denna aktie var därför intressant att titta på i dag.
Vi öppnade starkt och knäckte gårdagens recistance kant.
Jag avvaktade för att se vad som gick igenom på 11,95 för att försäkra mig om att nivån såg ut att hålla.
11,95 testades utan att gå tillbaka och jag gick lång på 12.
Tyckte orderdjupet såg rörigt ut och jag var lite onödigt nervös i traden. tog ut det mesta rätt fort då vi hade nästa recistance nivå några tick upp på 12,15.
När vi knäckte 12,15 kastade jag mig in igen och fick en liten till skjuts upp innan den kom ner igen.
Sämsta:
Denna får hamna på sämstalistan pga av att jag hoppade ut för tidigt.
HQ var även den stark i öppningen och jag la mig på bid på 10,10 några tick under priceaction då jag sett en klump som just flyttats upp till bid på 10,05.
I samband med att jag blev fylld visade det sig att klumpen var fake (som vanligt) och aktien började fladdra runt. Som ni ser tog jag ut mig alldeles för tidigt, måste skärpa till mig på denna detalj och behålla iaf lite grann, eller framför allt hålla min initiella size lite längre.
Sista exit på 10,50 när aktien tog en paus och jag tyckte att den lika gärna kunde falla tillbaka.
Har inte riktigt vant mig vid att trada mindre likvida aktier än och bli lätt skrämd när både bid och offer förvinner ibland. Trevlig helg.
/ John

Vill du bli en Daytrader?Det är många som mailar och frågar hur de kan lära sig bli en trader, vilka böcker de ska läsa som nybörjare, vilka kurser de ska gå, vilka marknader de ska trada mm.
Blev ett relativt långt inlägg, men jag hoppas att ni kan tycka att det är värt att läsa det iaf.

Jag har själv varit i den situationen där jag febrilt letat efter samma svar.

Problemet med detta är att det sällan finns något som är rätt eller fel med trading.
Där skiljer sig trading från många andra utbildningar som du kan läsa på tex universitet.

På tex universitetet läser du utbildningar som du ofta omgående kan applicera på arbetsmarknaden. Du lär dig metoder att arbeta som stämmer överens med den omgivning vi lever i samt vad arbetsgivarna eftersöker för kunskaper när du väl börjar arbeta.

Vanföreställningen många aspirerande traders har, inkl mig själv för två-tre år sedan, är att jag tror att jag på samma sätt kan bli en duktig trader.
Varför inte läsa lite tradingböcker, gå lite kurser, se tradingvideos för att sedan börja tjäna pengar på marknaden??

Sanningen är ofta tyvärr en helt annan.
Jag läste alla böcker, jag såg alla videos, jag gick på seminarier, läste forum, läste artiklar, bloggar, ja allt jag kunde komma över.
Hur mycket tror ni det har hjälpt mig på min väg mot att bli en trader?

Tyvärr är svaret: måttligt.

Om jag skulle fått göra om allt en gång till så skulle jag spenderat mer av den tiden jag lagt på att söka efter ny information till att spendera den tiden framför marknaden för att lära mig sätta mina egna regler.

Att ta in information ger dig en informationsgrund att stå på, men kom ihåg att det finns ingen helig graal där ute. Det finns ingen tradingmetod som alltid kommer fungera,  du kommer inte att tjäna pengar på att ta en trade när MACD korsar, eller Stochastics är översåld om du inte lär dig läsa marknadsdynamiken.
Lär du dig läsa marknadsdynamiken, dvs förhållandet mellan köparna och säljarna så behöver du iaf inga indikatorer som guidar dig.
Spendera din tid på att lära dig läsa marknaden, och inte massa indikatorer.

Tänk på att varenda kotte kan teknisk analys, därav kommer inte det ge dig någon vidare egde i dagsläget.
Använd in stället TAn till att bilda dig en struktur i marknaden som passar just dig.
Gillar du trendlinjer, kör på det och hitta ett sätt för dig att trada med dem.
Gillar du Moving average linjer så hitta ett sätt att trada med dem som passar dig.
Gillar du att identifiera support och recistance zoner, bilda dig ett system kring det.
Lär dig ett sätt i taget tills du är mogen att börja sätta ihop olika strategier till en och bygg sakta upp sina skills.

Oavsett hur du vill trada så kommer alltid sanningen ligga i ordeflödet varav jag därför använder det som min främsta indikator.

Jag ser ingen genväg till att bli en duktig trader eftersom trading är skill based och inte education based som många verkar tro.
Det är också därför många tradingfirmor på senaste tiden börjat inse att de bör leta efter personer som har bla elitidrottsbakgrund, eller en överdriven passion för att trada mm i stället för den som hade högst betyg på Handels.
Det spelar nämligen ingen roll om du har den högsta utbliningen på papper, sätt dig framför skärmarna och försök trada och du kommer med största sannolikhet bli uppäten direkt.

Psykologins betoning är nämligen så mycket större än de som inte är traders ens kan fantisera om i sina vildaste fantasier.
Därav vikten av att du har rätt personlighet. Trading passar inte alla, så är det bara.

Pga av detta så kommer du oavsett vad du i dagsläget tror ta den långa vägen till att lyckas.
Du måste spendera timtal framför charts, rapporter, orderflöden, eller hur du nu vill trada.
Det tar tyvärr ofta tid till att lägga ihop 2+2 när det gäller marknaden pga av att den nästan aldrig ser lika dan ut, samt kontinuerligt utvecklar sig och blir mer och mer sofistikerad.
Detta beror på att du måste registrera tusentals scenarion innan du kan säga dig ha en magkänsla för marknaden.
Blanda inte ihop din nybörjar "magkänsla" med rena gissningar. Tro inte att du har magkänsla för marknaden för att du gör några bra trades. 

Jag lovar att sätter du en nybörjartrader framför skärmarna som påstår att han har en bra känsla för marknaden.
Samt en erfaren trader som handlar på "magkänsla" så kommer alltid den erfarne tradern sno alla pengar av nybörjaren, oavsett om nybörjaren läst 100 böcker om trading.

Så vad ska du göra som nybörjare?
Kom ihåg att du själv måste hitta svaren som passar dig genom att läsa en del och lägg antekningar på sånt som du gillar för att bygga upp en stil som du tror passar just din personlighet. Dvs, din riskprofil, din psykologi, dina reflexer och mycket mer.

 • Lär dig grundläggande om de olika marknaderna som du kan trada.
 • Läs några tradingböcker, gav förslag på några HÄR.
 • Försök bestäm dig för hur du vill trada, intradag, swingtrading, investering tex och försök nischa ditt informationsintag till den typen av trading som du tror på.
 • Sätt dig ner framför marknaden och försök hitta en stuktur i chartsen, kom ihåg att det finns inga genvägar för detta. Vill du tex lära dig att läsa orderflöde så får du efter grundläggande informationsintag spendera några hundra timmar för att vänja ögonen och hjärnan med vad du ser och så vidare.
 • Acceptera att du inte kan läsa dig till att bli en framgångsrik daytrader.
 • Papertrada under en period för att testa dina nya skills och tro i marknaden, "practice makes perfect".
 • Anteckna allt du gör.
 • Gör mer av det du gör bra, och mindre av det du gör dåligt.
 • För statistik på allt du gör (antal trades, anledning till entry, anledning till exit, hur många vinster, hur många förluster, största vinnare, största förlorare, procentuellt utfall mellan vinnare och förlorare etc).
 • Gå live med litet kapital och ta små risker för att successivt öka om du får det resultat du önskar.

Eftersträva inte att bli en daytrader av fel anledning:
Det är många som lever i vanförestälningen av att daytrading är ett glassigt jobb där du dra in massa pengar.
Sanningen är att daytrading är ofta rätt oglamoröst och monotont arbete, du sitter fokuserat framför skärmarna ca 8 h per dag och går ibland knappt på toaletten för att du befinner dig i positioner som du inte vill lämna obevakade. Du gör i stort sett samma sak hela tiden med lite olika vinklingar på.
Och det finns absolut inga garantier för att du ska tjäna så mycket som en enda krona.
Ska man titta på statistiken för daytraders så är sannolikheten faktiskt mycket mycket större att du förlorar pengar än tjänar några som daytrader.
Det finns dock en verklighet som ger dig all frihet du vill ha, men till den friheten kommer också en oerhörd självdisciplin.

Jag kämpar fortfarande för att kunna leva på detta, och hoppas att jag med riktigt hårt arbete ska kunna ta mig över till den extremt limiterade klubben av personer som kan leva på daytrading.

Hoppas att detta gav Er lite mer insikt av min uppfattning av spelet.

För att sätta en liten struktur på er resa så finns det en bra checklista HÄR.
Där ser ni att det ofta är mer att ta ställning till än vad man tror.
Vissa av detaljerna i checklistan kan för en total nybörjare ta veckor av research och soulsearching för att komma fram till.

Mvh
/ John

RSS 2.0