Hur tänker en daytrader?

Med HQ stängd för dagen fokuserade jag i stället på Öresund som äger ca 25% av HQ.
Aktien öppnade svagt men såg ut att hålla bid runt 90-89,50.

Det låg ett stort offer på 90,50 (18000st) som jag ville veta om de var äkta eller manipulation innan jag tog bias.
90,50 tradades lätt och 18000 drogs bort och var bara manipulation, kvar var bara ca 5000st, dvs ungefär lika mycket som resten av offrerna.
Jag hade sett att Carnegie var passiv köpare på bid och såg att de nu låg och sög upp köpare på 90 och 90,25.
Jag köpte 90,25.
90,50 köptes snabbt av och fylldes på igen.
Jag provade att uppticka 90,50 med ett kontrakt i taget för att se om Carnegie ville kliva upp mer stabilt om de såg att det gick igenom ordrar på offret.
Carnegie verkade inte kliva upp på bid på 90,50 som jag hade hoppats och jag tog därmed av 1/4 på 90,50.
Helt plötsligt slogs offren av på 90,25-89,25. Jag tittade på mäklarstatistiken och såg att det var ett dump från enbart en aktör BNP Paribas.
Jag var beredd att ta stopp på 89,50 om jag fortsatte se aggressiv försäljning.
Carnegie låg och sög upp säljare på 89,50, sedan ändrades allt!!!
Carnegie gick från passiv till aggressiv köpare då de helt plötslig köpte på offret, första gången jag sett dem göra det i dag. ENS som sålt mycket under dagen började också köpa, Erik Penser hängde också på och köpte på offret.

Scalade ut min position, när jag egentligen borde dubblat min position, när jag såg det tydliga köpscenariot från CAR, ENS och EPB och , men jag vill bli lite mer varm i kläderna med aktiehandeln innan jag är mer aggressiv i min handel size.
Dessa närmaste veckor handlar enbart om att komma igång och försöka undvika att förlora pengar :)

Jag hade profittarget på 91,75 då det var en nivå som hållit två gånger tidigare i dag.
Hade jag hållit positionen i si sådär 2 h längre hade jag varit med upp till 93,50, men jag jobbar inte så särskilt ofta. Speciellt inte i dag när jag skulle iväg på lunch.

Gröna prickar för köp och röda för sälj.
Klicka på bilden för att förstora


/John
HQ i dag??Ingen har väl missat att HQ öppnade ner ca 80% i går, man skulle kunna tro att aktien går till 0 om det inte vore för:
 • De lät handeln pågå under måndagen vilket kan vara indikation på att det finns en lösning?
 • De ställde in mötet i går kväll som tolkas av vissa som indikation på en lösning?
 • Pratade med min mäklare i går som nämnde att han fått en känsla av ljus efter att ha pratat med en "insatt" person!
 • Om bolaget går under kan man tycka att handeln borde stoppas? Antar att det kommer vara mycket spekulationer (eller förhoppningsvis fakta) nu på morgonen.
Själv kommer jag läsa orderflödet på HQ under för att se om det på kort tidsram är bull eller bear som vinner.
Jag kommer leta efter offer och bid som ser ut att hålla och som slukar upp mer volym än vanligt, efter ett sånt scenario vill jag se någon som tar market agressivt på bid eller offer.
Jag kommer titta på vilka som köper / säljer mest och mer aggressivt än de andra.
Det enda jag vet är att jag vill inte ligga med HQ position om bolaget handelsstoppas och går under!!!
Snabbt in snabbt ut kommer vara min melodi.
Jag kommer att sätta referens till gårdagens högsta (12,95) och gårdagens lägsta (8,25), priset hade också problem att ta sig över 11,75 samt under 8,75 i går vilket blir semiviktiga nivåer.

Lycka till
/John

Daytrading - En materialsport? 1(3) Hårdvara

Vad krävs det för att få en edge i dagens marknad??

Algoritmerna använder bla snabbare datorer som de placerar nere i frihamnen brevdvid NasdaqOMX för att få någon hundradels sekunds försprång mot dem som har sina datorer i finansdistrikten runt Stureplan, och resten av Sverige.

Vad du behöver för utrustning beror givetvis på din tradingstil.
Swingtradar/investerar du kan du gått och väl sitta med en laptop då du kanske läser på mer om företagen och tar mer fundamentalt placerade positioner. Du är inte i behov av att taima din entry och exit ner på det exakta ticket, eller bevaka mycket information samtidigt.

Daytradar du med kort tidshorisont blir det dock genast en annan femma.
Givetvis kan du arrangera din tradingyta optimalt om du tex enbart tradar en eller två aktier och därav klarar av att sitta med en skärm, men vill du ha koll på en större del av marknaden, kunna se nyhetsflöden, orderflödet för olika aktier, charts, mäklarstatistik, listor av olika slag, index mm samtidigt som du tradar så krävs det ofta lite mer utrustning.

Min egen setup består av en stationär dator med tre skärmar, samt en laptop som fjärde skärm.
För den typ av trading jag håller på med är det nog i minsta laget, 4 till 8 skärmar är nog mer normalt för att kunna bevaka ännu mer information samtidigt?

Ett ok grafikkort är ett måste, du behöver dock ingen 3D teknik som man ibland får betala extra för.
Jag har enbart två skärmutgångar på min stationära och har löst det genom att använda ett USB grafikkort till min tredje skärm, funkar mycket bra.

Min nuvarande setup:

Min arbetsdator är jag väldigt noga med att hålla ren från skadliga virus mm. Jag surfar inte med den förutom till nyhetssidor och arbetsrelaterad research. Den är också i stort sett ren från program mm.
Laptopen är jag inte lika noggrann med då jag inte kör någon trading på den.

Högtalare behöver du ha om du vill sätta larm på viktiga nivåer på olika aktier.

En bra stol är också ett måste då du ibland behöver fokusera en längre tid.

Bredband klarar man sig säkert på relativt låga hastigheter, jag har 24mb (eller 19,5mb och 23ms om man ska tro Bredbandskollen) som räcker mer än väl. Där jag jobbade tidigare hade vi dock en sluten direktlina till London då en av mina tidigare chefer var som nån form av matrix när det gällde orderflödet.

Mobiltelefon med speed-dial till din mäklare om ditt internet eller mjukvara går ner. Numera kanske man kan använda en mobilapp för att panika ut ur någon position, men jag har inte provat det själv.

Jag även ett tangentbord från Ergodex där jag kan sätta knapparna som jag vill ha dem då de är löstagbara, samt programera macron för varje knapp så att jag snabbt och enkelt kommer åt olika funktioner i TOT.
Jag har bla annat olika knappar för volym, ex vill jag köpa 2000 aktier så räcker det att jag trycker på en knapp. Eller vill jag öppna ett chart, orderläggningsstegen och orderdjupet samtidigt för en aktie så får jag upp alla fönster samtidigt i en knapptryckning mm.
Det underlättar hanteringen och snabbheten i mitt arbete.
Gjorde just om tangentbordet för att passa TOT, de två översta raderna kommer att få volymlabels. Man kan lägga papper mellan ytan under tangenterna om man vill tex designa egen bakgrund.


Nästa projekt blir att sätta upp information jag känner att jag vill påminna mig om dagligen (lite regler och rutiner jag arbetar efter) på en anslagstavla ovanför mina skärmar.
Jag behöver också en ny dator enbart pga min nuvarande stationära är väldigt högljud av sig, men jag kommer inte att köpa någon förens jag anser att jag tradingmässigt är värd en ny.

Se del två om mjukvara HÄR.


Mvh
/ JohnTvå sega i callen

Tradade två papper i callen i morse, Wesc och Beijer.
Wesc poppade upp med positiva nyheter i nyhetsflödet i TOT, och Beijer tog jag från Börsveckans rekomendationer.
Några saker att tänka på i callen:
 • Asien- upp eller ner!
 • Usa-upp eller ner!
 • Nyheter som släpps innan öppning kan sätta en aktie i rubbning!
 • Vilka aktier gapar upp eller ner!
 • Hur har aktien betett sig tidigare i callen!
 • Orderdjupet måste se tilltalande ut, vid tex köp vill jag se en större köp än säljsida, gärna även tunt ett par nivåer upp på offret.
Eftersom det är första dagen jag tradar med The Online Trader lyckades jag dock klanta till det lite när jag skulle ut ur mina trades vilket gjorde att jag inte lyckades sälja av dem så fort som jag ville.
Kom in i Wesc på 113,5. Orderflödet vände ganska snabbt och jag trodde jag sålde halva min position på 116,50, datorn plingade och min order försvann.
Problemet i detta fall var att jag redan hade lagt upp profittargets högre upp motsvarande hela min position, och eftersom det inte går att blanka Wesc så försvan helt enkelt min order när jag skulle ta market på 116,5 för att komma ut (blev för många säljordrar kontra vad jag redan hade köpt för volym).
Så nu fick jag täcka halva på 115,5 och scalade sedan ut resten i ytterligare två omgångar.

Satt länge och försökte komma ut med halva på 121 på beijer, men de ville inte fylla mig.
Hoppades på att jag skulle bli av med tradesen tidigare, men nu satt jag kvar på dem för att jag låg näst intill först i kö på närmaste offret i båda papperena, slutade med att jag fick ta ut dem iaf när OMX gav vika.
Trisst då HQ rörde på sig rejält, men jag ville inte trada tre papper samtidigt första dagen.

Lessons learned;
 • Om jag inte känner till aktien så bra så testa att se om det går att blanka aktien genom att testlägga ett offer högre upp på större size än jag är lång.
 • Maila Avanza om att få en lista på alla aktier som inte går att blanka.
 • Går positionen emot mig och jag redan har profittargets inne, samt aktien inte går att blanka måste jag vara snabb på ta bort mitt profittarget för att kunna ta mig ut ur traden.
Tradesen nedan:
Länkar:
http://www.borsveckan.se/
http://theonlinetrader.com/
https://www.avanza.se/aza/home/home.jsp

Om mig

Jag har precis sagt upp mig från tradingfirman jag arbetat på för att kunna trada aktier i ställer för enbart Eurostoxx 50 terminen.
I samband med detta drar jag igång denna bloggen för att få kontakt med likasinnade andra tradingintresserade personer som jag kan bolla tankar, ideér och erfarenheter med.

Jag lär mig själv samtidigt som jag skriver, så kom gärna med utmanande frågor.

Jag kommer även eventuellt att i viss mån använda bloggen som min dagbok? Men främst tradingdagbok, Har inte riktigt bestämt vilken profil jag vill ha än!

Anställ Mig:
Medans det är utmanande och kul att vara egen företagare så finns det stora fördelar med att arbeta med andra professionella i en professionell miljö.
Är du arbetsgivare inom finansindustrin och är intresserad av att titta på mitt CV får du gärna maila mig på mailadressen nedan.


För er som önskar komma i privat kontakt med mig så anser jag det lättast att maila, eller chatta på skype eller gmailchatten:

Mail: johnlonn@gmail.com

Skype: johnstockholm


Mer information om mig:


Det hela började i mitten av 2007. Intresset för aktiehandel har funnits där sedan tidigare, men det var inte förens nu jag verkligen hade tid att sätta mig in i det hela lite bättre.

Jag kollade nyheterna, skvallret BS, tog några positioner, arbetade med fondstrategier mm.
Det började gå bra, riktigt bra.
Det jag dock inte visste var att jag enbart red på bullmarknaden sedan en tid tillbaka. Runt hörnet stod björnarna och början på finanskrisen och frustade.

Jag gick från "kung" till nollad på några veckor.

Jag hade givit tillbaka nästan allt jag tjänat på min handel under ett halvår, och insåg att jag egentligen inte hade en susning om vad aktiehandel innebar!!
Jag hade däremot fått blodad tand, tyckte att tävlingsmomentet och psykologin var jämlik med min tidigare idrottskarriär, och satte nu igång med mitt nya intresse på allvar.

Vid sidan av mitt heltidsarbete som Key Account Manager och säljcoach så gick jag på TA kurs, köpte hem tradinglitteratur, seminarier, kurser, sökte igenom internet.
Ja, i stort sett allt jag kom över som hade med trading att göra.
Jag började även läsa ekonomi halvtid på universitetet, men insåg snabbt att det är trading jag vill nischa mig på, och la ner det.

Mitt största problem var att jag nu var överrumplad med information om strategier, teknisk analys verktyg, marknader mm.
Jag befann mig i en djungel av tradinginformation och det enda jag kunde komma på var att ta fram lien och hugga sig igenom.

Riskprofilmässigt insåg jag iaf att jag vill trada på kort perspektiv, alltid med full kontroll över mina positioner, oftatst utan att ta risk över natten.

Under hösten 2008 började jag trada/scalpa S&P500 på kvällstid efter mitt arbete.
Jag insåg dock ganska snabbt att det var svårt att fokusera efter en lång dags arbete.
Tradingresultatet gick fram och tillbaka, jag kom ingen vart.
Dessutom kunde det i bland gå en vecka eller fler utan trading alls pga av andra personliga eller arbetsrelaterade åtaganden.
Jag fick ingen kontinuitet i mitt tradande.

Under slutet på våren 2009 kom jag i kontakt med en nyetablerad tradingfirma som var intresserade av att ta in aspirerande traders.
Genom mitt brinnande intresse för trading, gedigna tradingstuderande och viss tradingerfarenhet började jag arbeta där i augusti 2009.
Mitt jobb var att scalpa indexterminen Eurostoxx 50. Jag arbetade med teknisk analys, orderflödesanalys och viss fundamenta när det släpptes ekonomiska rapporter.
Vi hade inga kunder utan arbetade enbart med mina chefers pengar.
Problemet för oss alla nya på firman var att som nya traders sätta oss och scalpa eurostoxx 50 terminen som är ett extremt vilt instrument, samt att ca 60-70% av all volym består av algos (tradingrobotar).
Vi skulle scalpa "robotmarknaden" med en risk/stop om 2-4 ticks när algosarna många gånger arbetade i 5-10 tick ranges.
Mina chefer som tradat i ca 10 år låg över marginalen av profit och kunde trada så stor size när de fick in en bra trade att det gav god avkastning för dem.

Återkommande diskussioner och förslag om att få trada aktier i stället för Eurostoxx 50 ignorerades och folk gick i stället vidare till andra arbeten.
Själv var jag tyvär en av "seniorerna" på firman när jag under aug 2010 sa upp mig för att pröva mina egna vingar i den svenska aktiemarknaden.

För övrigt är jag 29 år, har jag en tidigare bakgrund som professionell Snowboardåkare (Halfpipe och Big Jump) i Svenska Landslaget och Olympialaget.
Bästa meriter är bla en andra placering på världscupen samt att jag var rankad 10a i världen under mitt sista år innan jag skadade knät (korsbandet).

Jag bor i Stockholm och är intresserad av att komma i kontakt med andra traders eller tradingintresserade personer.

Vi hörs
/John
Det hela började i mitten av 2007. Intresset för aktiehandel har funnits där sedan tidigare, men det var inte förens nu jag verkligen hade tid att sätta mig in i det hela lite bättre.
Jag kollade nyheterna, skvallret BS, tog några positioner, arbetade med fondstrategier mm.
Det började gå bra, riktigt bra.
Det jag dock inte visste var att jag enbart red på bullmarknaden sedan en tid tillbaka. Runt hörnet stod björnarna och början på finanskrisen och frustade.
Jag gick från kung till nollad på några veckor.
Jag hade givit tillbaka nästan allt jag tjänat på min handel under ett halvår, och insåg att jag egentligen inte hade en susning om vad aktiehandel innebar!!
Jag hade däremot fått blodad tand, tyckte att tävlingsmomentet och psykologin var jämlik med min tidigare idrottskarriär, och satte nu igång med mitt nya intresse på allvar.
Vid sidan av mitt heltidsarbete som Key account Manager och säljcoach så gick jag på TA kurs, köpte hem tradinglitteratur, seminarier, kurser, sökte igenom internet.
Ja, i stort sett allt jag kom över som hade med trading att göra.
Jag började även läsa ekonomi halvtid på universitetet, men insåg snabbt att det är trading jag vill nischa mig på, och la ner det.
Mitt största problem var att jag nu var överrumplad med information om strategier, teknisk analys verktyg, marknader mm.
Jag befann mig i en djungel av tradinginformation och det enda jag kunde komma på var att ta fram lien och hugga sig igenom.
Riskprofilmässigt insåg jag iaf att jag vill trada på kort perspektiv, alltid med full kontroll över mina positioner utan att ta risk över natten.
Under hösten 2008 började jag trada/scalpa S&P500 på kvällstid efter mitt arbete.
Jag insåg dock ganska snabbt att det var svårt att fokusera efter en lång dags arbete.
Tradingresultatet gick fram och tillbaka, jag kom ingen vart.
Dessutom kunde det i bland gå en vecka eller fler utan trading alls pga av andra personliga eller arbetsrelaterade åtaganden.
Jag fick ingen kontinuitet i mitt tradande.
Under slutet på våren 2009 kom jag i kontakt med en nyetablerad tradingfirma som var intresserade av att ta in aspirerande traders.
Genom mitt brinnande intresse för trading, gedigna tradingstuderande och viss tradingerfarenhet började jag arbeta där i augusti 2008.
Mitt jobb var att scalpa indexterminen Eurostoxx 50. Jag arbetade med teknisk analys, orderflödesanalys och viss fundamenta när det släpptes ekonomiska rapporter.
Vi hade inga kunder utan arbetade enbart med mina chefers pengar.
Problemet för oss alla nya på firman var att som nya traders sätta oss och scalpa eurostoxx 50 terminen som är ett extremt vilt instrument, samt att ca 60-70% av all volym består av algos (tradingrobotar).
Vi skulle scalpa "robotmarknaden" med en risk/stop om 2-4 ticks när algosarna många gånger arbetade i 5-10 tick ranges.
Mina chefer som tradat i ca 10 år låg över marginalen av profit och kunde trada så stor size när de fick in en bra trade att det gav god avkastning för dem.
Återkommande diskussioner och förslag om att få trada aktier i stället för Eurostoxx ignorerades folk gick i stället vidare till andra arbeten.
Själv var jag tyvär en av "seniorerna" på firman när jag under aug 2010 sa upp mig för att pröva mina egna vingar i den svenska aktiemarknaden.
För övrigt har jag en tidigare bakgrund som professionell Snowboardåkare (Halfpipe och Big Jump) i Svenska Landslaget och Olympialaget. Bästa meriter är bla en andra placering på världscupen samt rankad 10a i världen under mitt sista år innan jag skadade knät (korsbandet).
Jag bor i Stockholm och är intresserad av att komma i kontakt med andra traders eller tradingintresserade personer.
Kontaktuppgifter här:
http://bullbear.blogg.se/2010/august/en-ny-era.html
Vi hörs
/John

RSS 2.0